9 روش تشخیص چرم طبیعی

فهرست مطالب

روش تشخیص چرم طبیعی

البسه، کفش و دیگر اشیاء ساخته شده از چرم به دلیل داشتن پوشش طبیعی، بالا بودن قیمت و کیفیت بالا دارای کلاس خاصی هستند. چرم  براحتی با چند آزمایش ساده، از الیاف مصنوعی قابل تشخیص است. در سالهای اخیر، واردات مواد اولیه مصنوعی شبه چرم از کشور چین، تولید کنندگان ایرانی را وسوسه نموده تا با مصرف اینگونه مواد بجای چرم واقعی در آمدهای بالایی را کسب نمایند .در این مقاله در صدد هستیم تا در قالب تصاویر و توضیحات کوتاه، شما علاقمندان به چرم طبیعی را نسبت به چگونگی تشخیص درست انواع چرمهای اصل راهنمایی نماییم .

 

روش تشخیص چرم طبیعی

روش تشخیص چرم طبیعی

اولین توصیه اینست که گرفتار شگردهای فروشندگان نشوید و مراقب باشید، حتی در فروشگاههای محصولات چرم هم بدون آگاهی از راه های تشخیص چرم واقعی، اقدام به خرید نکنید. زیرا این کار میتواند ضرر مالی بزرگی به شما وارد آورد .

 

1.منافذ و تراکم سطح چرم 

روش تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی

 

پوشش ظاهری چرم واقعی زیاد صیقلی نیست، وجود منافذ و شکل تقریباً زبر و ماسه ای آن میتواند یکی از نشانه های طبیعی چرم باشد زیرا چرم خوب از لایه بیرونی پوست حیوانات بدست می آید و نمیتواند صاف و یا دارای دانه بندی منظم باشد، برعکس در چرم مصنوعی ظرافت و یکدستی خاصی وجود دارد.

چرم واقعی ممکن است دارای خراش یا حتی چین و چروک باشد و این دلیل خوبی برای واقعی بودن چرم است .

توجه: تولیدات چرم مصنوعی به مراتب دارای ظاهری صیقلی و فریبنده تر هستند و همین امر میتواند شما را بدقت بیشتری وا دارد، با این دوگانگی ها خرید آنلاین از روی تصاویر بسیار دشوار و ریسک پذیر است اما چنانچه قصد خرید اینترنتی را دارید حتما از سایتهای معتبر که دارای امکان برگشت کالا باشند، خرید نمایید.

 

2.  چین و چروکهای طبیعی 

روش تشخیص چرم طبیعی

خوب است بدانید که چرم واقعی، درست مانند پوست بدن انسان ،چروک برمیدارد .اما در مواد مصنوعی معمولاً فقط زیر انگشت فرو رفته و بدون ایجاد چروک تمایل به حفظ ساختارسفت و برگشت پذیری فوری خود را دارد.

 3. بوی چرم طبیعی

بهتر است چرم را بو کنید و به دنبال بوی طبیعی و چیزی شبیه بوی کپک‌ باشید .چرم های مصنوعی دارای بوی پلاستیکی یا شیمیایی هستند. چنانچه بوی چرم را تشخیص ندادید حتما به یک فروشگاه معتبر چرم مراجعه و سپس چندین محصول مختلف مانند، کیف ،دستکش و یا کفش را بو کرده از فروشنده سوال کنید که آیا این اقلام چرم طبیعی هستند یا خیر؟ باید در تمام آنها بویی شبیه بهم را استشمام کنید .

به یاد داشته باشید، چرم فقط پوست دباغی شده حیوانات است و چرم مصنوعی از مواد پلاستیکی ساخته شده است. واضح است که  چرم واقعی بوی پوست می دهد و چرم تقلبی بوی پلاستیک .

 

4. آزمایش با شعله آتش 

گاهی وقت ها فروشندگان اگر شما را در شک و شبه ببینند اقدام به این آزمایش میکنند و بیشتر از سطوح داخلی یا زیرین کالا استفاده می کنند ، بدین صورت که شعله فندک را به مدت 5 تا 10 ثانیه روی آن ناحیه نگه داشته و سپس حالت ظاهری و بوی پیچیده در هوا را توضیح می دهند: در این حالت چرم واقعی فقط کمی بشکل زغال در آمده و بویی شبیه موهای سوخته را تولید می کند .و اما در چرم مصنوعی همان نقطه شعله ور شده و بویی شبیه پلاستیک سوخته را تولید می کند .

 

5. توجه به لبه‌های کار 

دقت داشته باشید که چرم واقعی دارای لبه‌های ناهموار است در صورتیکه لبه‌های مصنوعات چرمی، دارای لبه‌های یکنواخت و صاف و صیقلی هستند.  چرم واقعی دارای بافتی ناهموار بوده و بصورت رشته ایی شکل گرفته است که به طور طبیعی نمیتواند در برشها صاف درآید و یا بقول اساتید اهل فن، کارخانه ایی در آید .

 

6. تغییر رنگ در حالت خم شدگی

مشابه تست چین و چروک، چرم واقعی در هنگام خم شدن، دارای تغییر رنگ و چروک شدن است و بطور طبیعی خاصیت ارتجاعی آرامی دارد. در  چرمهای  مصنوعی بویژه در کفش ها،خمیدن  بسیار سفت تر و منظم تر است و معمولاً خم شدن در مقایسه با چرم واقعی دشوارتر است.

 

7. آزمایش میزان رطوبت پذیری

یک یا چند قطره آب را بروی سطح مورد آزمایش بریزید  اگر کالا تقلبی باشد آب فوری مکیده میشود ولی در مورد چرم واقعی آب به آرامی فرو رفته و شما براحتی می توانید چرم طبیعی را  از چرم مصنوعی تشخیص دهید.

 

 8.  گرانی قیمت چرم

چرم طبیعی چرم مصنوعی

کالاهای که از جنس چرم طبیعی درست شده اند، دارای قیمتهای گران و تقریباً بالای هستند و مشتریان خاص خود را دارند و معمولاً در فروشگاههایی عرضه می شوند که حفظ اعتبارشان برایشان خیلی ارزشمند است، اما در ایران متاسفانه افراد سودجو با رخنه در بازار براحتی در قالب رفتارهای فریبنده بدنبال شکار خود می گردند به ویژه اگر مشتری توریست یا مهمان بوده و راه برگشت و پس دادن کالا دشوار خواهد بود. پس مراقب باشید تا برای خرید چنین محصولاتی به راحتی  و به سرعت وسوسه نشوید مگر اینکه از تبحر خود مطمئن باشید.

بهترین کار قبل از خرید 

بهترین کار اینست که قبل از اقدام به خرید، وقتی را برای آشنایی با قیمت محصولات چرم واقعی، نیمه چرم و چرم مصنوعی بگذارید تا تفاوت بین آنها را درک کنید. در بین چرم ها، چرم گاومیش و گاوی به دلیل دوام و خاصیت دباغی بهتر، بالاترین قیمت را دارند. چرم اسپلیت که از لایه زیرین چرم تهیه می شود، بهقیمت کمتری نسبت به چرم رویه بالایی خواهد داشت.

 

9. دلیل اصل بودن رنگ ها

توجه داشته باشید که چرمهای واقعی به راحتی رنگ پذیر بوده و در هر رنگی عرضه می شوند.مثلاً ممکن است یک پالتو به رنگ آبی یا سبز روشن عرضه شود، رنگهای غیر متعارف دلیلی بر مصنوعی بودن کالا نیست . چرم آبی روشن ممکن است طبیعی به نظر نرسد، اما این بدان معنا نیست که از چرم واقعی ساخته نشده باشد. درهنر مکانیزه دباغی و رنگرزی این امکان بوجود آمده که چرمهای طبیعی و واقعی در هر رنگی تولید شوند .

آشنایی با انواع چرم

تنها یک عنوان برای چرم واقعی و قانونی “چرم اصل” است اما در ایران، چرمها در درجات کیفی مختلفی دسته بندی شده اند (چرمهای سنگین ، نیمه سنگین و سبک) و قیمت گذاری چرم نیز برمبنای همین دسته بندی صورت می گیرد . مردم از اینکه توانسته اند کالای چرم واقعی خریداری کنند خوشحالند ، اما از نگاه کارشناسان دقت به درجه کیفی چرم در انتخاب چرم بسیار با اهمیت است چرا که بعضی از چرمها بسیار کم دوام و بی کیفیت هستند.

 

انواع چرم طبیعی:

  • چرمهای سنگین یا متراکم که بیشتر از لایه بیرونی پوست گاو و گاومیش تهیه می شود.
  • نوع دیگر چرم جیر است که از پوست بز و یا لایه های داخلی پوست گاو تهیه میشود.
  • مدل چرم سبک یا گوسفندی
  • پر مصرفترین چرم های ترکیبی که از برشهای چرم سنگین و مصنوعات پلاستیکی در کارخانجات فرآوری می شود.

نکات مهم در تشخیص چرم طبیعی :

نکته اول: چرم سنگین را فقط برای محصولات گران بها خریداری کنید. چرم پوست گاو و گاومیش (لایه بیرونی زیر مو) که سخت ترین، بادوام ترین و محبوب ترین لایه پوست است و کمتر دباغی شده است تا تمام خشنی ، چین ها و رنگ طبیعی خود را نشان دهد، کاملا منحصر به فرد است و دارای بالاترین قیمت است .

متاسفانه آنچه که در ایران رایج شده، این است که اگر در بخشی از یک محصول از چرم طبیعی استفاده شود، برای کل محصول عنوان چرم طبیعی را به کار می برند ، پس توجه داشته باشید در مواجهه با چنین محصولاتی فریب تنها آن بخش چرم را نخورید و به قسمتهای دیگر کار هم توجه نمایید .

نکته دوم: به عنوان چرم درجه یک به غیر از پوست حیواناتی خاص نظیر کروکودیل و  شتر مرغ که در برندهای معتبر عرضه می شوند، بهترین کیفیت در چرم ها مربوط به چرم های است که پر تراکم و بعضاً ضخیم بوده و از لایه های بیرونی پوست گاو و گاومیش استفاده شده باشد.

نکته سوم: این را بدانید که “چرم طبیعی” معمولاً جنس یا بافتی از جیر دارد.

نکته چهارم: از “چرم چسبانده شده” که از براده های چرم آسیاب شده و چسب زده ساخته می شود، دوری کنید. این نوع چرم از براده‌های تمام چرم‌های دیگر جمع‌آوری می‌شوند، آسیاب می‌شوند و با یک مایع چسب مخلوط می‌شوند. تا یک تکه چرم درست شود. اگرچه  این نوع چرم ارزان است، اما کیفیت آن به شدت ضعیف است.

این چرم کیفیت کمی دارد ، و اغلب برای جلد کتاب و سایر اقلام کوچکتر و کمتر فرسوده استفاده می شود.