جراحی بینی، مزایا و عوارض

فهرست مطالب

عمل بینی یکی از رایج‌ترین جراحی‌های زیبایی است که برای اصلاح شکل و اندازه بینی انجام می‌شود. این جراحی باعث افزایش اعتماد به نفس، رفع مشکلات تنفسی و بهبود کیفیت زندگی افراد می‌شود. اما، همانند همه جراحیها، عمل بینی نیز دارای مزایا و عوارضی است که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

عمل جراحی و بهبود تنفس 

 در برخی از موارد، عمل بینی جهت رفع  مشکلات تنفسی انجام می گیرد. برای مثال، اگر بینی فرد دارای برآمدگی یا فرو رفتگی ‌های غیر عادی باشد، مانند آنچه در بینی گرد و خمیده دیده می‌شود، می تواند باعث مشکلات  تنفسی فرد شود. در این موارد، اقدام بعمل جراحی بینی اجباری خواهد بود کما اینکه در حین این عمل، چنانچه بیمار مایل به تغییراتی در شکل بینی خود باشد با صلاح دید پزشک جراح انجام میشود.

در پاره ای از  موارد، بیماری‌های تنفسی مانند سینوزیت، التهاب داخلی بینی و افزایش حجم مجاری ، می توانند فرد را دچار مشکلات تنفسی شدید نموده باشند که در چنین شرایطی نیز انجام عمل بینی اجتناب ناپذیر است.

در هر صورت، برای تشخیص دقیق و درمان مشکلات تنفسی، بهتر است با یک متخصص گوش، حلق و بینی مشورت کنید.

ضرورت جراحی 

بینی‌های طویل و بزرگ: بینی‌هایی که طولانی یا بزرگ هستند می‌توانند به کمک جراحی کوتاه شده و از نظر شکلی بهبود یابند.

بینی‌های بزرگتر از سایز صورت: در برخی از موارد، بینی برای صورت بسیار بزرگ است و با جراحی می‌تواند اصلاح شود.

بینی‌های بیماری‌زده: بینی‌هایی که به علت بیماری‌هایی مانند سینوزیت، التهاب بینی و سایر مشکلات تنفسی متاثر شده‌اند، می‌توانند با جراحی اصلاح شوند.

بینی‌های خمیده: بینی‌های خمیده می‌توانند به کمک جراحی راست شده و شکلی بهتری به خود بگیرند.

بینی‌های با عرض پهن: در برخی موارد، بینی با عرض بزرگ ممکن است شکل صورت را نازیبا کند. با جراحی بینی، می‌توان این نوع بینی‌ها را به شکل دلخواه صورت تغییر داد.

در هر صورت، قبل از تصمیم گیری در مورد جراحی بینی، بهتر است با یک متخصص جراحی بینی مشورت کنید و نحوه درمان مورد نیاز را تعیین کنید.

مدت نقاهت 

زمان لازم برای بهبودی کامل پس از جراحی بینی، به ویژگی های فردی و نوع جراحی انجام شده بستگی دارد. اما به طور کلی، پس از جراحی بینی، باید حداقل یک هفته در خانه استراحت مطلق نمایید و فعالیت‌های سنگین را از طریق برخورد با اشیا یا تلاش شدید در حین فعالیت‌هایی مانند ورزش، شنا و … برای مدت حداقل چندین  هفته به تعویق بیندازید.

از جمله عواملی که ممکن است زمان بهبودی را تحت تاثیر قرار دهند:

نوع جراحی بینی

میزان پوفی بودن صورت بعد از جراحی

سلامت فیزیکی بدن فرد

رعایت دستورالعمل‌های پس از جراحی

در هر صورت، پس از جراحی بینی، پزشک معالج شما باید به شما راهنمایی کاملی در خصوص مراحل پس از عمل دهد و زمان توصیه شده برای بازگشت به کار و فعالیت‌های روزمره را تعیین کند. همچنین پزشک، داروهایی تجویز می کند که در زمان و پیوستگی مصرف باید دقّت لازم را بنمایید.

رفع مشکلِ گردی و خمیدگی 

 مشکلاتی، مانند بینی گرد و خمیده، با جراحی بینی رفع میشوند. به عنوان مثال، برای درمان بینی گِرد و کوچک، پزشکان معمولاً از جراحی ظریف، یعنی رینوپلاستی استفاده می‌کنند. در این نوع جراحیها، پزشک، با برش بینی، دست به  تغییر زیر پوستی می زند و شکل بینی را به شکل مطلوبتری می رساند.

در صورتی که بینی شما خمیده است، جراحی بینی به شما کمک می‌کند تا مشکل خمیدگی بینی شما را بهبود ببخشید. در این نوع جراحی، پزشک، برخی از استخوان‌های بینی را برداشته و برخی دیگر را جابجا می‌کند تا بتواند شکل مناسب بینی شما را بدست آورد.

عوارض احتمالی  

درد و تورم در ناحیه بینی

خونریزی بینی

تغییر در حس بویایی

افتادگی بینی

التهاب در ناحیه بینی

عفونت در ناحیه بینی

تشکیل خونریزی تحت جلدی (هماتوم)

تشکیل رانش در بینی

علائم آلرژیک مانند خارش، قرمزی و سوزش

بعضی از عوارض جراحی بینی، مانند تغییر در حس بویایی، ممکن است دائمی باشند. در صورتی که شما قصد انجام جراحی بینی را دارید، بهتر است با پزشک خود در مورد جزئیات این عمل مهم مشورت نمایید.

 تحت نظر پزشک 

لازم است که به صورت منظم به بازدیدهای پس از جراحی به پزشک خود مراجعه کنید. این بازدیدها برای اطمینان از اینکه جراحی به درستی انجام شده است و نیز برای بررسی وضعیت بهبودی شما بسیار مهم هستند وپس از تثبیت و پایان دوران شکل گیری بینی، که حداکثر تا شش ماه خواهد بود نیاز به مراجعه به پزشک مربوطه دارید.

پزشک شما، طی این مدت برای بازدیدهای پس از جراحی شما وقت تعیین می کند. به طور کلی، در اولین روزهای پس از جراحی، شما باید به صورت منظم قرص‌های دارویی مصرف کنید و توصیه می‌شود که در خانه استراحت کنید. سپس در روزهای بعدی، شما می‌توانید به تدریج به فعالیت‌های روزمره خود بازگردید، با این حال در همه موارد باید از تلاش‌های شدید خودداری کنید.

در بازدیدهای پس از جراحی، پزشک شما ممکن است شما را برای انجام تست‌ها و آزمایش‌های پزشکی به متخصصین دیگر ارجاع دهد تا به وضعیت سلامتی شما نظارت کنند. پس از بازدیدهای مرتب با پزشک خود، او ممکن است به شما اجازه دهد که به فعالیت‌های روزمره خود بازگردید و به تدریج به زندگی عادی خود بازگردید.

زمان بازگشت به فعالیت‌ها

پس از عمل بینی، فرد می بایست چند روز استراححت کامل را سپری نماید. با این حال، بعد از چند روز، فرد می‌تواند به فعالیت‌های روزمره خود بازگردد، با این وجود فعالیت‌های شدید و ورزشی باید تا پایان مرحله بهبودی کامل بعد از عمل بینی به تعویق افتاده شود. همچنین، در طول مرحله بهبودی، شدیداً توصیه می شود که فعالیت‌هایی که نیازمند خم شدن به طرفین بینی هستند (مانند خم شدن برای برداشتن چیزی از زمین) به تعویق افتاده شوند، تا عوارضی مانند خونریزی یا ایجاد فشار بیش از حد در بینی به وجود نیاید.

توجه داشته باشید

بستری شدن و یا استفاده از بیهوشیِ عمومی، به میزانی که متخصص جراحی بینی تعیین می کند، انجام می شود. اما در حالت عمومی، جراحی بینی با استفاده از بیهوشی کامل صورت می گیرد، که در این حالت فرد به هنگام عمل هیچگونه دردی را احساس نخواهد کرد و همیشه در شرایط مساعد، بیمار پس از چند ساعت از بیمارستان ترخیص شده و دوران نقاهت در منزل میباشد.